Szabó Magda - filmmaraton

Szabó Magda „éjszakája” – filmmaraton az írónő regényei alapján készült alkotásokból

 

 

Száz évvel ezelőtt, 1917. október 5-én született Szabó Magda, hazánk talán legismertebb írónője. Iskolánkban regényei alapján készült filmalkotásokkal emlékeztünk meg munkásságáról, életművéről.

Ezen a nem kötelező jellegű rendezvényen 159 diák vett részt. Az abszolút győztesek  név szerint Békési Panka és Farkas Gabriella 11/2, Godó Zoltán, Madarász Tamás, Márton Lili és Urbán Lili 11/4 osztályos tanulók, akik hatalmas fizikai, szellemi és lelki erőről tettek tanúbizonyságot, gratulálunk nekik! Ők voltak azok, akik a tizenkét órás filmmaraton valamennyi alkotását végignézték (Abigél, Az ajtó, Régimódi történet).

Voltak, akik szerényebb távot „futottak be”, másokat inkább a társaság, az együttlét öröme vonzott az iskolába. A legnagyobb tetszést Az ajtó c. film váltotta ki, reméljük, egyre többen olvassák majd az eredeti alkotást, a regényt is.

Befejezésül két 12/4 osztályos tanuló véleménye:

„Nagyon tetszett a program. Élveztem a filmeket, igazán lekötötték a figyelmemet. Sajnos nem bírtam végig ébren maradni, éjjel három óra körül elaludtam. Jó volt látni, ahogyan a sok diák szerteszét szóródva alszik a teremben. Jó volt a hangulat. Másnap reggel együtt keltünk a díszteremben, együtt pakoltunk és raktunk rendet. Ezután következett a hagyományos tanítási nap. De a fáradtság, a kevés alvás ellenére is remek hangulatban voltam egész nap. Természetesen otthon sokat aludtam pihenésképpen.” (Bartus Ildikó)

„A filmek nagyon érdekesek voltak, de talán még nagyobb élmény volt maga a helyzet. Az iskola épülete tanítási időn kívül mindig sokkal érdekesebb, mint tanítási időben. (Mókás volt pizsamában, plédbe csavarva közlekedni a résztvevők között.) A végzős évfolyamnak rengeteg délutáni fakultációja van, sokáig itt vagyunk az iskolában, ezért gyakran viccelünk is vele, hogy már haza se megyünk, hiszen mindjárt reggel van. A viccet félretéve, szerintem az éjszakai filmvetítés nagyon jó program, ami által egyszerre művelődünk és szórakozunk.” (Fodor Nikolett)