Első helyezés a XXVII. Ifjúsági Tudományos és Innovációs tehetségkutató versenyen

Body: 

Innováció a Hermanban

 

Az elmúlt három év alatt a hermanos diákok előbb egy második díjat, majd a 2017/2018-as tanévben egy országos első helyezést értek el az Innovációs Szövetség által hagyományosan megrendezett versenyen. Ez egy különleges megmérettetés, ahol a tanulók fejlesztési ötleteikkel versenyeznek immár évek óta. Itt fontos a kreativitás, az a képesség, hogy be tudja mutatni alkotását a versenyző és persze maga az ötlet, az innováció újszerűsége és használhatósága.

Ebben a tanévben Tassi Timián Áron 12/3 osztályos tanuló nevezett be iskolánkból a versenyre. A felkészülés során szorosan együttműködött Rudó József tanár úrral, akivel megalkották az Okoslámpa ötletét.

Timián találmányának lényege, hogy egy közvetett fényforrás segítségével tudunk eljuttatni hangalapú információt egy jól körülhatárolt területre. Az Okoslámpa két fő részből áll: egy adóból, valamint egy vevőből, mely a változó fényintenzitást hanggá alakítja. A tanuló projektjével elsősorban a vakok, látássérültet életminőségét szeretné javítani. Ezzel a diszkrét eljárással úgy lehet információt közölni az érintettekkel, hogy senki más nem észleli, nem hallja azt. Az eszköz előnye továbbá a rádiófrekvenciás eszközökkel szemben, hogy egy jól meghatározott területre lehet információt eljuttatni.

Az Okoslámpát az élet számos terén alkalmazni lehetne: közlekedésben, vásárlásnál, kiállításoknál. Tervek szerint a jövőben mindenki számára elérhetővé válhatna.

A versenyre Magyarországról és a határon túlról is neveztek, az idén több mint 100 ötletet bírált el a zsűri. A megmérettetés több fordulóból állt, több szűrőn is át kellett jutnia annak, akinek lehetősége nyílott egy kb. 15 tagú szakemberekből álló zsűrinek bemutatni találmányát. A prezentációt nemcsak magyarul, hanem legalább egy részét angol nyelven kellett előadni érzékeltetve az alkotás előnyeit és használhatóságát.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Timián kiválóan szerepelt végig a versenyen, ezzel kiérdemelte - két másik pályázóval együtt - az országos első helyezést. Ez az eredmény neki - a szakmai sikeren túl - azt is eredményezte, hogy a felvételi pontjaihoz még kapott 30 pluszpontot, tanulmányait az Innovációs Szövetség egy éven át havi ösztöndíjjal támogatja, valamint pályamunkája - vele együtt - továbbjutott az Európai Innovációs Versenyre, amelyet  szeptemberben rendeznek.

díjátadón

 Timián Rudó József tanár úrral és Madarász Péter igazgató úrral a díjátadón az Ericsson új székházában Budapesten

 Az elért nagyszerű eredményhez szívből gratulálunk Timiánnak és Rudó tanár úrnak!

Az Okoslámpa prezentációját az alábbi linken tekinthetik meg:

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2F1drv.ms%2Fv%2Fs!AhDpAZrDxPq...
P6vZqP2gcNYJeQw&h=AT2F3H1FAki_3lyGt-
E3IHK3ctOf8lkAk6FAsDqpOl1QPqf7PfH1i0JlTgHEPdiAcuhXMQkCFDVgtPBWtNRIADA
Jj-2ZMXKQGjDknE7a9fUBZKOo_5e_vQh81Nq5RR1nsAxV&s=1