Ködkamra építés a Hermanban

emet logontp logo emmi logo

A 2015-2016-os tanévben pályáztunk a Nemzeti Tehetség Program pályázatán a matematikai és természettudományos tehetségek fejlesztésére azzal a programunkkal, hogy diffúziós ködkamrát építünk és atomfizikai foglalkozásokat tartunk 30 hermanos diáknak.

A proramot 2015 decemberében indítottuk el, amelynek keretében 50 órában foglalkoztunk elméleti és gyakorlati módon atomfizikával. Végeztünk méréseket az atomok méretét illetően, megvizsgáltuk az atomok elektronszerkezetét, mértünk felezési időt, elvégeztük a Millikan-kísérletet, stb. Meglátogattuk a Miskolci Egyetem Fizikai Intézetét, ahol Dr. Paripás Béla intézet igazgató úr tartott előadást a részecskék detektálásáról és megnézhettünk egy profi ködkamrát is.

A program jelentős részében pedig megépítettük a ködkamráinkat a saját terveink alapján.

Az elméleti és gyakorlati foglalkozások lezjlása után egy kétnapos kiránduláson vettünk részt. Az EGIS Gyógyszergyát Tudományos és Technológiai Központjában, a KFKI kutatóreaktoránál, a Wigner Adatközpontban, egy űrtechnológiai laboratóriumban, majd a második napon a Paksi Atomerőmű látogató központjában az erőmű üzemi területén, valamint a oktatási központban jártunk.

A programról néhány képet mellékelünk, további képek a laborban tekinthetők meg.